Nieuwsbrief voorjaar 2016

Beste lezer,

Nog een maand te gaan en dan staan we weer met een enthousiaste bende samen op de planken. Dit keer hebben we terug gekozen voor een komedie. We zijn ook trots te kunnen vermelden dat er dit jaar op woensdagavond audiobeschrijving (voor blinden en slechtzienden) zal zijn en op beide avonden een ringleiding (voor doven en slechthorenden) is voorzien.

Voor de toneelvoorstelling geven we een duo ticket weg. De wedstrijdvraag kan je verderop in de nieuwsbrief terugvinden. Antwoorden kunnen opgestuurd worden via het wedstrijdformulier op onze website.

We hebben ook goed nieuws voor de feestbeesten onder ons. Jawel, de langverwachte tweede “SoP fuif” komt er.

Zoals jullie zien, we zitten niet stil. Hopelijk kunnen we je verwachten op één van onze komende activiteiten.

Veel leesplezier, het SoP bestuur


SoP Fuif

De lang verwachte tweede SoP Fuif komt eraan. Eerst volgt natuurlijk nog onze toneelvoorstelling en (hopelijk) een mooie lange zomerperiode. De tweede SoP fuif komt er dan aan op 22 oktober 2016. De fuif gaat opnieuw door in het Entrepot in Brugge. Meer info volgt later dit jaar in een volgende nieuwsbrief en via de gekende kanalen, Facebook, Twitter en de website.


Het SoP project

Sedert 1999 startten wij met onze eerste toneelvoorstelling het Nevelbos. Oorspronkelijk was het initiatief bedoeld voor een beperkt aantal jongeren (12-21 jaar, met een visuele beperking) maar dit groeide uit naar heel wat meer:

Jaarlijks een toneelvoorstelling in een zaal buiten de Kade (Aquariustheater in Brugge). Meestal twee vertoningen;

Wisselende inhoud : drama, blijspel, tragi-komisch, fictie of realiteit…

In de loop van de 17 jaar namen een 45 tal jongeren met een visuele beperking deel aan de opvoeringen. Ieder jaar worden enkele jongeren ingepast (Wat een speciale aanpak en energie vraagt) terwijl weer anderen weggaan en afhaken.

Maar ook enkele enthousiastelingen van buiten de Kade speelden of werkten mee.

Ook een groepje oud-leerlingen die ooit meespeelden bleven terug komen. Voor hen werd de toneelgroep een belangrijk en zinvol netwerk en zo ontstond het Samen Op de Planken

Het toneelproject is dus uitgegroeid tot een eerder inclusief groepsgebeuren, waarbij de betrokkenen vanuit verschillende hoeken meer en meer op elkaar betrokken geraken en een zinvol en ondersteunend geheel vormen.

Nog enkele (ortho)pedagogische doelstellingen : Het toneel is niet zomaar een aangenaam tijdverdrijf ( Wat ook wel een zinvolle doelstelling is), maar is gegroeid vanuit de dagelijkse (ortho)pedagogische begeleiding in de secondaire afdeling voor jongeren met een visuele beperking in de Kade.

Op een goede manier een tekst goed verstaanbaar naar voor brengen (zeker voor personen met een meervoudige beperking niet zo vanzelfsprekend). Het is opvallend hoe een aantal jongeren op dat vlak fantastische vooruitgang hebben geboekt...

Op een vlotte manier op scène kunnen bewegen ( wat voor blinden niet vanzelfsprekend is) Een overzichtelijk decor is hierbij van belang.

Een gepaste lichaamsexpressie : ook de geschikte non-verbale communicatie is inherent aan 'toneel spelen'. dat vraagt ook een speciale training...

Werken aan het zelfvertrouwen van de jongeren...

Het groepsgebeuren staat centraal : een uitgelezen kans om te werken aan sociale vaardigheden : elkaar positief ondersteunen, respect tonen tav anderen die het moeilijker hebben, elkaar praktisch helpen, een engagement volhouden, leren omgaan met frustraties...

Inhoudelijk uitdiepen van een problematiek of thematiek: vb. in 2009 handelde het stuk van '070456 van Caroline Van Maele' over de Jodendeportatie in de tweede wereldoorlog. Daarom

werd er een bezoek en een optreden in Mechelen georganiseerd, dit in samenwerking met het Joods Museum van deportatie en verzet... Een onvergetelijke ervaring voor iedereen.

Onze nieuwe voorstelling : Maffia in Zorgcentrum huize Mathilde van Van Maele Caroline is een blijspel.

Opvoeringen gaan door op woensdag 11 en donderdag 12 mei, telkens om 20 uur in het Aquariustheater.. Ingang Potterierei. Sint Leo.


Maffia in Zorgcentrum Huize Mathilde

Zin in een avondje ontspanning met veel humor? Kom dan naar één van de voorstellingen van ‘Maffia in Zorgcentrum Huize Mathilde’ op:

Woensdag 11 mei 2016 om 20u met audiodescriptie en ringleiding

Donderdag 12 mei 2016 om 20u met ringleiding


Wedstrijd

Zoals de voorbije jaren geven we ook dit jaar weer een prijs weg. Je kan een duo ticket + gratis drankje (1 per ticket) winnen. De wedstrijdvraag en schiftingsvraag kan je hieronder terugvinden:

In de serie “Voor wat hoort wat” spelen er 4 jongeren de rol van jeugddelinquenten. Wat waren de namen van deze 4 jongeren in de serie?

Schiftingsvraag: Hoeveel rollen werden reeds uitgeschreven in de voorbije 16j. dat Caroline regisseert

De wedstrijdvraag kan beantwoord worden op onze website en dit nog tot woensdagavond 4 mei 20u. Zo snel mogelijk na het aflopen van de wedstrijd maken we de winnaar via mail bekend.


Audio beschrijving en ringleiding

De voorstelling van woensdag 11 mei 2016 om 20u zal voorzien zijn van audiodescriptie. We voorzien voor doven en slechthorenden ook een ringleiding.

De audiobeschrijving wordt gerealiseerd met de steun van Inter en het fonds "Jeanne en Pierre Beeckman", beheerd door de Koning Boudewijn Stichting.

Alle info op www.toegankelijkheidsbureau.be/

Audiobeschrijving (of audiodescriptie) is een techniek waarbij een vertelstem, tussen de dialogen en achtergrondgeluiden door, extra informatie geeft over een film, tv-programma, theaterstuk of zelfs een muziekfestival of voetbalwedstrijd. Deze informatie beschrijft wat er allemaal te zien is, zodat ook blinden en slechtzienden het programma of evenement kunnen volgen.

Naast de audiodiscriptie op woensdagavond voorzien we ook een ringleiding voor doven en slechthorenden.

Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid van televisie, radio of het geluid in bijvoorbeeld een concertzaal of kerkgebouw kunnen beluisteren zonder storend omgevingsgeluid. Een luisteraar met een hoortoestel of cochleair implantaat kan gebruikmaken van de ringleiding door het toestel op de T-stand te zetten.


Terugblik op het toneelstuk 07045

'070456' is toneelstuk geschreven en geregisseerd door Caroline Van Maele. In 2014 kwam er van het lied 'Arme Joden', speciaal voor deze gelegenheid geschreven,orkestbewerking. In 2015 kwam er een vertelling, een herwerking van het verhaal. Diezelfde vertelling wordt nu met foto's ondersteund. Het lied 'Arme Joden' is ondertiteld. Caroline vertelt over '070456' het volgende: "Pas op de dag van mijn vaders begrafenis kwam ik te weten dat mijn vader ooit in een Duits werkkamp tijden WOII heeft gezeten. Mijn vader heeft daar zelf nooit iets over verteld. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik ging op zoek naar meer achtergrond, en hoe meer ik over die periode las ... hoe meer ik er wilde over weten.

En met al deze kennis in mijn hoofd begon ik te schrijven. Daarom draag ik het stuk op aan mijn vader en alle mensen die in de verschillende kampen hebben gezeten."

Vertelling arme joden door Maarten Roels, tekst van Caroline Van Maele.

Video te bekijken op onze website, rubriek ‘foto’s en filmpjes’ (filmpje onderaan de pagina)


Enkele weetjes

  • We willen iedereen danken die het afgelopen najaar koekjes heeft gekocht en op die manier SoP heeft gesteund. Hopelijk hebben ze gesmaakt.
  • Vragen, aanvullingen op de website, fouten gevonden (alles wat de website betreft) stuur een mail naar webmaster@samenopdeplanken.be
  • We werken aan een nieuwe website die in de loop van 2017 de huidige website zal vervangen.
  • We zijn zeer blij te kunnen bekendmaken dat we dit jaar mogen meewerken aan een nieuw project. Audio beschrijving bij toneelvoorstellingen.